fbpx
5

GUGGENHEIM MUSEUM

Helsinki

Project
Buildings

Type

Area
11 000 sqm

Client
Solomon R. Guggenheim Foundation

Program
Art Museum

Year
2014

The competition entry for the Guggenheim Museum in Helsinki envisions modular building volumes that adjust to environmental conditions. The ample spaces in the base are framed within a simple structural design that provides optimal areas for showcasing the museum’s permanent and temporary exhibitions. While following the site’s angular layout, the top volume moves according to the changes in sunlight and snowfall. In summer, the two volumes unite in a simple rectangular mass, while in winter, the top volume cantilevers above the entrance area, creating a luminous environment protected against snow where visitors can meet and enjoy views to the sea.

NEXT PROJECT

BHR_Piazza_Augusto_Imperatore_notturna_2000-1024x620.smaller
Project Buildings Interiors
Type
Client Edizione Property
Year